Prostat kanseri, erkek üreme sisteminin bir parçası olan prostat bezinin hücrelerinin anormal ve kontrolsüz çoğalmasının neden olduğu kötü huylu bir tümör oluşumu olarak tanımlanır.
Prostat Kanseri Neden Olur?
Prostat kanserinin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak birçok farklı çalışma sonucunda bu kanser türü için çeşitli risk faktörleri tanımlanmıştır. Prostat kanseri en genel haliyle, normal prostat hücrelerinin DNA’sındaki anormal değişikliklere bağlı olarak gelişir. DNA, hücrelerimizin genlerini oluşturan kimyasal yapıdır.
Genlerimiz hücrelerimizin nasıl çalıştığını kontrol eder, bu nedenle DNA’daki değişiklikler hücre fonksiyonunu ve bölünmesini etkileyebilir. Prostat kanseri için diğer risk faktörleri ileri yaş, siyah ırk, ailede prostat veya meme kanseri öyküsü, erkek hormonlarının yüksekliği, protein ve hayvansal yağlardan zengin gıdaların aşırı tüketimi, obezite ve fiziksel hareketsizlik gibi sıralanabilir.
Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Prostat kanserinin birçok yaygın belirtisi vardır:
- İdrar yapmada zorluk
- Sık idrara çıkma
- İdrarda veya menide kan
- Sertleşme sorunları
- Boşalma ile ağrı
- İstenmeden kilo kaybı
Prostat kanseri sıklıkla altta kemiklere metastaz yapar (çünkü metastaz yapabilir) Şiddetli kalça veya bacak ağrısına neden olabilen sırt.
Prostat Kanserinin Yayıldığı Nasıl Anlaşılır?
Ağrılı idrara çıkma, prostat kanserinin yayılmasının yaygın belirtilerinden biridir. Prostat kanseri mesane çevresinde büyüdüğünde mesane ve üretraya ekstra yük bindirebilir ve bunun sonucunda hasta sık veya sürekli idrara çıkma ihtiyacı hisseder. Kanser mesane ve üretranın derinliklerine yayıldığında, kanser hücreleri vücudun normal idrar atma sürecine müdahale edebilir ve müdahale edebilir.
Hasta idrar yaparken damladığını fark edebilir ve mesane tamamen boşalmamış gibi hissedebilir. Ek olarak, idrar yolundaki kanser büyümesinden kaynaklanan doku hasarı, idrarda kan oluşmasına neden olabilir. İdrar yapmakta güçlük çeken erkekler, prostat kanseri olasılığı hakkında doktorlarıyla konuşmalıdır. Prostat kanserinin yayılması, prostat bezinden uzaklaştıkça bağırsaklara ve kolona yayılabilir. Prostat kanseri hücreleri, kolonun astarında büyümeye başlayabilir ve tümörler oluşturabilir.
Polipler, kolonun merkezine doğru görünen anormal oluşumlardır. Çevredeki sinirlere ekstra yük bindiği için dışkılama sırasında ağrıya neden olabilirler. Prrostat kanserinin yayılması ilerledikçe, sindirilmiş gıdaların bağırsaklardan geçmesi engellenebilir. Bu, bağırsak sorunlarına ve tıkanıklıklara yol açar. Prostat kanseri nedeniyle bağırsak tıkanıklığı olan erkekler aşırı ağrı hisseder ve acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyarlar.
Prostat kanserinin yayılmasından yaygın olarak etkilenen diğer alanlar arasında pelvis ve mide çevresindeki lenf düğümleri bulunur. Lenf düğümleri, lenf hücreleri içeren küçük, fasulye şeklindeki dokulardır. Bu beyaz kan hücreleri bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Lenf düğümleri vücudun her yerinde bulunur ve bazı lenf düğümleri prostat bezinin çevresinde bulunur. Prostat kanseri yayıldıkça kanser hücreleri lenf düğümlerine ilerleyebilir ve oraya yerleşebilir. Sonuç olarak, lenf düğümleri şişer.
Prostat Kanseri Tedavisinde Holep Cerrahisi
Kısa bir özet için; HOLEP, benign prostat hiperplazisinin (BPH) cerrahi tedavisinde kullanılan cerrahi bir işlemdir. HOLEP yöntemi prostat kanserli hastalarda ameliyat için uygun değildir. Yani HOLEP yöntemi radikal prostatektomiye cerrahi bir alternatif değildir.
Ancak HOLEP ameliyatı, ameliyatın evresi nedeniyle tam zamanında ameliyat edilmeyen ve prostatektomi yapamayan prostat kanserli hastalarda palyatif amaçlarla (idrar yapmayı kolaylaştırmak için) kullanılabilir, ancak hasta idrar yapmakta güçlük çeker. Bu durumda prostat bezinin tamamı değil, sadece idrar yoluna basılarak idrar yapmayı zorlaştıran prostat bezinin dokuları alınır.
İlk yorum yapan siz olun